KONTAKT LENS NEDİR?
Gözün kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak üretilmiş kornea ön yüzeyine takılan özel maddelerden üretilen merceklere genel olarak ‘’kontakt lens’’ denilmektedir. Kontakt lensler optik amaçlı olarak kullanılmakla birlikte kozmetik ve tedavi amacıyla da kullanılan bir çeşit protezdir . Bu kullanım alanları için farklı özellikte kontakt lensler geliştirilmiştir.
KONTAKT LENS UYGULAMASI NASIL OLMALIDIR?
Kontakt lens reçete edilmeden önce tam bir göz muayenesi gereklidir. Göze en uygun kontakt lense hasta ve doktor arasındaki görüşmeden sonra karar verilir. Hastanın kontakt lens kullanımı için uygun olup olmadığı değerlendirilir. Muayene ile kullanılacak lens tipi, derecesi, taban eğrisi ve lensin çapı belirlenir.
Kontakt lense adaptasyon süresi yumuşak lensler için 3–4 gün, sert lensler için 2–4 hafta olabilir. Adaptasyon süresinde sulanma, göz kırpıştırma, ışık hassasiyeti, kızarıklık gibi şikayetler olabilir. Bu belirtiler genellikle geçicidir, aksi halde göz doktoru ile görüşülmelidir
Göz doktorunuz aynı zamanda kontakt lensleri nasıl kullanacağınız (takma, çıkartma) ve kontakt lenslerinizin temizliği ve bakımı hakkında da bilgilendirecektir.
KONTAKT LENS ÇEŞİTLERİ
Gaz geçirgen sert lensler: Göze oksijen geçişine izin verdikleri için bu adı alırlar. Korneanın şeklini almadıkları için yüksek astigmatizma ve keratokonus gibi olgularda özellikle tercih edilirler. Keratokonus hastalarının %93-97’sine gaz geçirgen sert lensler başarıyla uygulanabilir.
Yumuşak lensler: Yumuşak kontakt lensler hipermetrop, miyop, astigmat, presbiyop (yakın okuma zorluğu) gibi her türlü görme bozukluğunu düzeltebilmektedir. Hidrofilik yani su tutabilen maddeden yapılmış olan yumuşak kontakt lensler oldukça ince ve esnektir. Günlük kullanılan 1 gün ömürlü lensler, günlük kullanılan 1 ay ömürlü lensler, günlük kullanılan 1 yıl ömürlü lensler, 1 hafta kullanılan 1 hafta ömürlü lensler, 1 ay kullanılan 1 ay ömürlü lensler, bazı göz hastalıklarının tedavisi için kullanılan tedavi edici lensler, bifokal/multifokal lensler ve renkli lensler gibi çok değişik tipleri vardır. Bunların kullanımı oldukça rahattır.
Kromojen lensler (Renk körleri için): Kromojen lens, renk görme bozukluğuna sahip hastalara yardımcı olmak üzere geliştirilmiş bir yumuşak lens çeşididir. Kromojen lensin amacı; genel renk algılanmasını güçlendirmek, renklerin daha net ve parlak olmasını sağlamak, renklerin tonlarını ayrıştırmak, renkleri isimlendirmek, güvenliği artırmaktır.
Renkli Lensler: Günümüzde çok popüler olan bir lens grubu da renkli lenslerdir. Göz rengini değiştirmek isteyenlerin başvurduğu bu lenslerin görme bozukluğunu düzelten çeşitleri de mevcuttur.
KONTAKT LENS KULLANIMININ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
Kontakt lenslerin avantajları;
- Gözlüklere göre daha geniş bir görüş alanı sağlar, daha iyi derinlik algılamasını sağlar.
- Kenar görüntüsünü engelleyecek çerçevesi yoktur.
- Sportif faaliyetlerin daha kolay yapılabilmesine olanak verirler.
Kontakt Lenslerin Dezavantajları:
- Gözlüklere göre biraz daha maliyetli olabilirler.
- Belirli bir alışma süresi gerektirir.
- Hijyen kuralları çok önemlidir.
LENS KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Kontakt lensler ile kesinlikle uyunmaması önerilmektedir.
- Kontakt lens ile denize ya da havuza girmek sakıncalıdır. Kontakt lensin kesinlikle musluk suyu ile temas etmemesi gerekir.
- Kontakt lensler mutlaka kullanılan kontakt lens için uygun temizleme solüsyonları ile muamele edilmelidir. Farklı solüsyonlar ile temas hem lensin bozunmasına sebep olur hem de göz sağlığını tehdit eder.
- Kontakt lens önerilen süresinin üzerinde asla kullanılmamalıdır. Süresi dolan kontakt lens mutlaka yenisiyle değiştirilmelidir.
- Kontakt lens kullanırken gözde kızarıklık veya batma hissi oluşursa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Düzenleyen: Dr. Öğr. Üyesi Eray Atalay