Kornea hastalıkları - Kornea nakli

KORNEA NEDİR?

KORNEA HASTALIKLARINDA BELİRTİLER NELERDİR?

Kornea dokusunun bulanıklaşması veya incelerek yapısal bütünlüğünü kaybetmesi görme azalmasına neden olur. Korneanın herhangi bir şekilde etkilenmesi görmeyi azaltacağı gibi ağrı, batma, yanma ve ışık hassasiyetinde artma gibi şikayetlere de yol açabilir.

EN SIK GÖRÜLEN KORNEA HASTALIKLARI NELERDİR?

1.Keratokonus:

Keratokonus, korneanın ilerleyici incelme, normal kavisini kaybederek koni şeklini alması ve normale göre öne doğru daha da uzamasıdır.

Hastalar genellikle ergenlik döneminde başlayan hastalıktan 20'li yaşlarında haberdar olurlar. 20–40 yaş arasında ilerleme gösterir daha sonra durağan döneme girer. Keratokonus'un tespit edilme sıklığı gelişen teknolojiyle birlikte her geçen yıl artmaktadır. Kliniğimizde yapılan toplum tabanlı bir tarama çalışmasında 18 - 35 yaş arası bireylerin %1,9'unda keratokonus hastalığı tespit edilmiştir. İlerleyen miyop ve astigmat, kornea incelmesi ve sivrileşmesi ile belirti vermeye başlayan keratokonus hastalığında, çok özel tetkiklerle erken dönemde teşhis konulabilir.

Belirtileri :

-Gözde sürekli alerji veya kaşıntı olması

-Devamlı ilerleyen miyopi ve astigmatın olması

-Gözlüğe rağmen net görememek

-Işığa hassasiyetin artması

2.Keratit   

Çeşitli şekillerde bakteri, virüs veya mantarların gözü enfekte etmesi sonrası korneanın iltihaplanması durumuna keratit adı verilir. Çoğunlukla travma, göz kuruluğu, kontakt lens kullanımı gibi göze ait ve bağışıklığın düşük olması gibi hastaya ait durumlarda gelişir. Bu enfeksiyonlarda görme bulanıklığı, sulanma, çapaklanma ve ağrı belirtileri ile korneada beyazlaşma ve lekelenme gelişebilir.  Tedavi neden olan etkene göre değişiklik gösterir.

3.Kuru Göz Sendromu

Gözün sağlıklı olarak görebilmesi için sürekli olarak göz yaşı yapılması gerekir. Gözyaşı, korneanın beslenmesini sağlar, yaraların iyileşmesini sağlar ve gözü enfeksiyonlara karşı korur. Kuru göz, göz yaşı bezlerinin, göz yüzeyinin, göz kapaklarının ve bunları birbirine bağlayan duyu ve motor sinirlerin oluşturduğu sistemin bozukluğudur. En sık belirtisi kum gibi batma veya gözde yabancı cisim hissidir. Kuru havalarda, çeşitli ilaç kullanımı sırasında, bağ dokusu hastalıklarında (romatoid artrit, sjögren sendromu vs.) görülebilir. Hafif, orta ve şiddetli olmasına göre tedavisi değişmektedir. Hafif olgularda suni gözyaşları kullanılırken, şiddetli olgularda, suni gözyaşlarına ilave olarak, topikal serum damlaları ve punktum tıkacı gerekebilir.

4. Kornea Distrofileri

Korneanın saydamlığını bozan, genetik kökenli hastalıklardır. Korneanın değişik katlarını tutabilir. Distrofilerin ortaya çıkış yaşı farklı olabilir.  Bazıları çocukluk, bazıları genç erişkin çağda ortaya çıkarken bazıları ise 50-60 yaş gibi daha ileri yaşlarda ortaya çıkabilir.

5.Pterjium:
Pembe renkli üçgen şeklinde dokunun kornea üzerine yürümesidir. Güneşli ortamlarda bulunan kişilerde 20-40 yaş arasında görülür. Görmeyi etkilemediği sürece cerrahi ile çıkarılması önerilmez. Tekrarlayıcı özelliği vardır.

KORNEA NAKLİ NEDİR?

Korneanın şeklinin veya şeffalığının bozulduğu hastalıklarda hastalıklı dokunun sağlıklı donör (verici) doku ile değiştirilmesidir. Kornea nakli çeşitli kalıtımsal hastalıklar, enfeksiyon ve travma gibi durumlarda korneanın saydamlığı bozulduğunda gerekli olmaktadır. Kornea hastalığının tipine göre tam kat veya tabaka (lameller) kornea nakli yapılabilmektedir.

Düzenleyen: Dr. Öğr. Üyesi Eray Atalay