Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Eray Atalay ve göz hastalıkları tıpta uzmanlık eğitimini kliniğimizde tamamlamış olan Op. Dr. Onur Özalp’in yazarları olduğu “Belin ABCD Progression Display Identifies Keratoconus Progression Earlier Than Conventional Metrics” başlıklı makale oftalmoloji alanında en yüksek etki değerli dergilerden olan American Journal of Ophthalmology’de (2020 impact factor: 5.258) yayımlandı.
Keratokonus, lokalize kornea incelmesi ve aynı bölgenin dikleşmesi ile karakterize, meydana gelen miyopi ve düzensiz astigmatizmanın gözlük ve kontakt lens ile düzeltilemediği, ilerleyici görme kaybı yaratan dejeneratif bir kornea hastalığıdır. Keratokonus tipik olarak hayatın ikinci dekadında puberte döneminde başlar ve ilerleyici özellik gösterebilmektedir. Etiyolojisi tam olarak aydınlatılamamış olmakla birlikte aile öyküsü, göz kaşıma, atopi ve kontakt lens kullanımına bağlı tekrarlayan korneal travma gibi faktörler literatürde bildirilmiş risk faktörleridir. İlerleyici özellik gösteren keratokonusta tanının geç konulması ve progresyonun erken saptanmasındaki güçlük tedavi yaklaşımı konusundaki algoritmayı etkilemektedir.
‘Belin ABCD Progression Display Identifies Keratoconus Progression Earlier Than Conventional Metrics’ isimli makalemiz, keratokonus hastalarında yeni ABCD derecelendirme sistemine dayalı progresyon hızı ve progresyona kadar geçen süreyi diğer geleneksel ölçümlerle karşılaştırmaktadır. Nispeten büyük bir örneklem sayısıyla, Belin ABCD progresyon ekranının nasıl performans gösterdiğini araştırmak için derinlemesine bir analiz gerçekleştirdik.
İlgili yazının tam metnini 50 gün süresince bu linkten ücretsiz olarak görüntüleyebilirsiniz.