JCRS'da yayınlanan makalemiz
6.07.2023

 

Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Nilgün Yıldırım'ın danışmanlığını yaptığı Dr. Ömer Sözer'in tez çalışması oftalmoloji alanında yüksek etki değerli dergilerden olan Journal of Cataract and Refractive Surgery’de yayımlandı. 

Keratokonus, lokalize kornea incelmesi ve aynı bölgenin dikleşmesi ile karakterize, meydana gelen miyopi ve düzensiz astigmatizmanın gözlük ve kontakt lens ile düzeltilemediği, ilerleyici görme kaybı yaratan dejeneratif bir kornea hastalığıdır. Keratokonus tipik olarak hayatın ikinci dekadında puberte döneminde başlar ve ilerleyici özellik gösterebilmektedir. Etiyolojisi tam olarak aydınlatılamamış olmakla birlikte aile öyküsü, göz kaşıma, atopi ve kontakt lens kullanımına bağlı tekrarlayan korneal travma gibi faktörler literatürde bildirilmiş risk faktörleridir. İlerleyici özellik gösteren keratokonusta tanının geç konulması ve progresyonun erken saptanmasındaki güçlük tedavi yaklaşımı konusundaki algoritmayı etkilemektedir. 

‘Comparison of blood levels of vitamin B12, folic acid, riboflavin, and homocysteine in keratoconus and healthy subjects’ başlıklı çalışmamız keratokonus hastalarında serum riboflavin düzeylerinin eşleştirilmiş sağlıklı kontrollere göre daha düşük tespit edildiğini göstermiştir. Bu bulgular serum riboflavin düzeylerinin keratokonus patogenezinde rolü olabileceği konusunda literatüre yeni bir kanıt sunmuştur.